تاثیر صدای طبیعت بر بیمارانی كه در كما به سر می برند

مرور یافته های یك پژوهش؛

تاثیر صدای طبیعت بر بیمارانی كه در كما به سر می برند مین فود: حوادث به انواع و شكل های مختلف، می توانند سبب رسیدن لطمه به بدن شده و گاه، شخص را در شرایط سخت، به اغما یا به اصطلاح پزشكان، به كما ببرند. چنین بیمارانی برای خروج از این حالت، علاوه بر رسیدگی های معمول پزشكی، به تحریكات حسی هم نیاز دارند. پژوهشگران، استفاده از صدای طبیعت را روشی مفید در این رابطه می دانند.


به گزارش مین فود به نقل از ایسنا، آسیب های تروماتیك مغزی سبب بروز تغییرات جسمی و عقلی، احساسی، اجتماعی و شغلی در فرد می شوند. برمبنای تخمین ها، سالانه یك و نیم میلیون نفر به سبب ضربات مغزی می میرند و میلیون ها نفر نیز پس از لطمه تروماتیك مغزی به درمان های اورژانسی نیاز پیدا می كنند. در میان عوامل مرگ ومیر در ایران صدمات مغزی در رتبه دوم است و ایران در زمینه بروز سوانح و تصادفات در زمره اولین كشورهای جهان قرار دارد. در سال های اخیر به سبب ارتقای روش های تشخیصی احیا و مدیریت بالینی، میزان مرگ به دنبال صدمات شدید سر كاهش فراوانی یافته است، اما این پیشرفت ها بازگشت بیماران به شرایط پیش از لطمه را ضمانت نمی كند.

كما بگفته متخصصان، از عوارض لطمه تروماتیك مغزی است كه عمیق ترین حالت بیهوشی بشمار می رود. هر چه طول مدت كما بیشتر باشد، احتمال بازگشت بیماران به شرایط پیش از لطمه كاسته می شود، بر همین مبنا مراقبت های پرستاری شایسته از این بیماران از اصول ضروری بهبود آنان شمرده می شود. بیماران گرفتار كمای تروماتیك در مقایسه با سایر بیماران به مراقبت جامع تری نیاز دارند، چونكه اگر طی ۴ تا ۶ هفته بیدار نشوند، وارد مرحله نباتی می شوند. بر این اساس بازتوانی بالینی آنان باید بلافاصله پس از لطمه در عرض ۷۲ ساعت شروع شود و با استفاده از تحریكات حسی هدفمند، ادامه یابد.

پژوهشگران كشور در امتداد بهبود وضعیت چنین بیمارانی و تحت شیوه های موسوم به طب مكمل، اهتمام كرده اند در یك مطالعه پژوهشی و با استفاده از حس شنوایی بیماران، تحریكات مورد نظر را روی آنها اعمال كنند.
در این تحقیق كه توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی ایران انجام شده است، تأثیر صدای طبیعت بر سطح هوشیاری و وضعیت فیزیولوژیك بیماران گرفتار كما مورد بررسی واقع شده است.
این تحقیق، روی ۶۰ بیمار گرفتار كمای تروماتیك در بیمارستان های شهدای هفتم تیر تهران و امام حسین (ع) شاهرود انجام شد و در آن، برای بیماران، صدای طبیعت برای مدت دو هفته به صورت روزی دو بار و در هر نوبت برای ۳۰ دقیقه پخش گردید.
نتایج این اقدامات نشان داد كه صدای طبیعت سبب افزایش سطح هوشیاری و كاهش زمان كما و كاهش فوری و كوتاه مدت فاكتورهای فیزیولوژیك بیماران می شود.
بگفته طاهره نجفی، پژوهشگر گروه آموزشی مراقبت های ویژه و تكنولوژی گردش خون دانشكده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی ایران و همكارانش، «تعداد بیمارانی كه با استفاده از این روش به هوشیاری كامل رسیدند، بطور مدلول داری بالا بود. ضمناً بلافاصله پس از مداخله فوق، میانگین نبض، فشارخون سیستول و فشار متوسط شریانی در بیماران پایین آمد».
این پژوهشگران می گویند: «افزایش سطح هوشیاری بعنوان شاخصی از بهبود سیر بیماری در بیماران بدحال به خصوص به دنبال ضایعات مغزی مطرح می شود. بر این اساس هر نوع مراقبت و مداخله ای كه منجر به افزایش سطح هوشیاری این بیماران شود می تواند پیش آگهی بیماری را ارتقا دهد. یافته های این پژوهش نیز بیان كننده تأثیر فوری مداخله پخش صدای طبیعت بر فاكتورهای فیزیولوژیك است، هرچند با گذشت زمان تأثیر این مداخله از بین می رود، بدین سبب نیاز است این كار با فاصله كم برای بیماران انجام شود».
برمبنای اطلاعات به دست آمده از این تحقیق جالب كه در فصل نامه «طب مكمل» انتشار یافته اند، می توان از صدای طبیعت بعنوان روشی آسان و كم هزینه در افزایش سطح هوشیاری هرچه سریع تر بیماران گرفتار كمای تروماتیك در بخش مراقبت های ویژه بهره برد.
نجفی و همكارانش درانتها اشاره كرده اند: «در این راستا، می توان به پرستاران و حتی اعضای خانواده بیمار در فراهم كردن تحریك حسی هدفمند با استفاده از صدای طبیعت آموزش داد. همین طور پیشنهاد می شود مسئولان مراكز درمانی زیربناهای لازم ازجمله تجهیزات اجرای مداخله برای بیماران گرفتار كمای تروماتیك در بخش های بیمارستانی را فراهم كنند».




منبع:

1399/01/08
14:19:24
5.0 از 5
3232
تگهای خبر: برند , بیمار , بیمارستان , بیماری
این مطلب مین فود مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
مین فود - رژیم غذایی minfood

اطلاعات



مین فود

مین فود یا غذای کمتر: رژیم غذایی

تماس با ما

روشهای تماس با مین فود از طریق ایمیل، شبکه های اجتماعی است
minfood.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مین فود محفوظ است