روز جهانی ایمنی غذا علم در خدمت سلامت جامعه

روز جهانی ایمنی غذا علم در خدمت سلامت جامعه به گزارش مین فود، رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در یادداشتی نوشت: شعار جهانی روز جهانی ایمنی غذا، ایمنی غذا علم در عمل و شعار ملی آن سرمایه گذاری برای تولید مبتنی بر دانش است.


به گزارش مین فود به نقل از وبدا، محسن فرهادی رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ارتباط با روز جهانی ایمنی غذا یادداشتی نوشت. متن یادداشت به شرح زیر است: روز جهانی ایمنی غذا (World Food Safety Day) هر ساله در تاریخ هفتم ژوئن (۱۷ خرداد) برگزار می گردد. شعار جهانی این روز در سال ۲۰۲۵، «ایمنی غذا: علم در عمل» و شعار ملی آن «سرمایه گذاری برای تولید مبتنی بر دانش» انتخاب شده است؛ شعارهایی که هر دو بر اهمیت نقش علم در تضمین سلامت غذا تاکید دارند.
ایمنی غذا یکی از ارکان اساسی سلامت عمومی و امنیت غذایی جهانی به حساب می آید. غذای ناسالم که ممکنست حاوی باکتری ها، ویروس ها، انگل ها یا مواد شیمیایی مضر باشد، می تواند عامل بالاتر از ۲۰۰ بیماری مختلف شود. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود ۶۰۰ میلیون نفر به علت مصرف غذای آلوده بیمار می شوند که این مساله سبب مرگ ۴۲۰ هزار نفر از آنها می گردد. اثرات این بیماریها بطور نابرابر بر گروههای لطمه پذیر مانند کودکان، زنان باردار، سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینه ای وارد می شود. در برخورد با این تهدیدها، تنها ابزار مؤثر استفاده از دانش روز، استانداردهای علمی و هم افزایی میان محققان، قانون گذاران، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است. باتوجه به پیچیده تر شدن زنجیره تامین غذا، رشد تجارت جهانی و افزایش خطراتی نظیر آلودگی میکروبی، باقیمانده سموم و مواد افزودنی غیرمجاز، نقش علم در شناسایی، پیشگیری و مدیریت خطرات غذایی بالاتر از هر زمان دیگری ضرورت دارد. سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) به عنوان نهادهای برگزارکننده این روز جهانی، تمامی کشورها را به پیشرفت آگاهی عمومی، افزایش دانش فنی و ترویج فرهنگ ایمنی غذا دعوت کرده اند. شعار «علم در عمل» تلنگری است برای تبدیل نظریه های علمی به اقدامات عملی در امتداد تولید غذای سالم. در این راستا، مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با همکاری معاونت های بهداشت دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی، اقدامات گسترده ای در عرصه بازرسی و نظارت بر مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی انجام داده است. استفاده از ابزارهای پرتابل برای سنجش ایمنی، نمونه برداری های هدفمند، برنامه های آموزشی، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، تشدید نظارت در روزهای خاص و کنترل بیماریهای منتقله از غذا همچون کارهایی است که با جدیت دنبال می شود.

پیام های کلیدی روز جهانی ایمنی غذا ۲۰۲۵

مقاومت ضد میکروبی: برخی باکتری های مقاوم به داروهای ضد میکروبی ممکنست در مواد غذایی وجود داشته باشند. جوامع کشاورزی و دامداری باید نسبت به استفاده صحیح و محدود از این داروها هوشیار باشند تا انتقال عوامل بیماری زا بوسیله غذا به حداقل برسد. دمای خطر: رشد سریع باکتری ها به طور معمول در بازه دمایی ۵ تا ۶۰ درجه سانتی گراد رخ می دهد (محدوده خطر). به همین دلیل نگهداری غذا در زیر ۵ درجه یا پختن آن در دمای بالای ۷۰ درجه، اهمیت بالای ی در ممانعت از آلودگی دارد.

پنج کلید طلایی برای ایمنی مواد غذایی

رعایت نظافت: شستن دست ها با آب و صابون قبل و پس از تهیه غذا، تمیز نگه داشتن سطوح و تجهیزات و صیانت از مواد غذایی در مقابل آفات ضرورت دارد. جدا کردن غذاهای خام و پخته: نگهداری جداگانه این دو نوع غذا در یخچال (مواد پخته بالا، مواد خام پایین) و استفاده از ظروف درب دار برای ممانعت از آلودگی متقاطع سفارش می شود. پخت کامل غذاها: رساندن غذا به دمای ۷۰ درجه سانتی گراد موجب نابودی اغلب میکروارگانیسم های مضر می شود. نگهداری صحیح: مواد غذایی باید در دمای کمتر از ۵ یا بیش از ۶۰ درجه سانتی گراد نگهداری شوند. باقیمانده غذا باید ظرف دو ساعت مصرف شود و حداکثر تا سه روز در یخچال بماند. همین طور نباید بالاتر از یک دفعه گرم شود. استفاده از آب و مواد اولیه سالم: برای شست وشو و تهیه غذا باید از آب سالم استفاده گردد. در صورت عدم اطمینان از سلامت آب، می توان آنرا جوشاند یا با افزودن کلر سالم سازی کرد. ایمنی غذا یک مسئولیت جمعی است. از توسعه تکنولوژی های جدید و استانداردهای علمی تا آموزش و فرهنگ سازی عمومی، همگی ابزاری هستند برای ساخت آینده ای سالم تر، ایمن تر و مطمئن تر برای نسل های امروز و فردا.


منبع:

1404/03/19
09:42:59
5.0 از 5
58
تگهای خبر: آب , استاندارد , ایمنی , برنامه
این مطلب مین فود مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
جدیدترین ها

مین فود - رژیم غذایی minfood

اطلاعات



مین فود

مین فود یا غذای کمتر: رژیم غذایی
رژیم غذایی، تناسب اندام، دستورالعمل و نکات حفظ سلامتی و رژیم غذایی سالم همه در مین فود

تماس با ما

روشهای تماس با مین فود از طریق ایمیل، شبکه های اجتماعی است
minfood.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مین فود محفوظ است